Проверете го датумот на производство на парфеми и козметика
Брендот не е избран

CheckFresh.com го чита датумот на производство од кодот на серијата.
Изберете бренд за да ги видите упатствата како да го пронајдете кодот за серија.

Како да купите свежа козметика и да ја чувате долго?

Пред шопинг, во парфимерија

Козметиката се суши, оксидира и подлежи на различни биохемиски фактори на полицата во парфимеријата.

  • Не купувајте козметика од излози изложени на сонце. Сончевата светлина ја оштетува козметиката. Пакувањата се загреваат што го забрзува стареењето, козметиката во боја избледува и го губи својот интензитет.
  • Не купувајте козметика поставена блиску до изворот на светлина. Силната светлина, како што е халогенот, ја загрева козметиката. Ако температурата на складирање е превисока, производите брзо се влошуваат. Можеби не се погодни за употреба иако датумот на производство е сè уште свеж. Ако купувате во продавница за самопослужување, можете да ја проверите температурата со допирање на производот. Ако е топло, може веќе да е расипано, дури и пред употреба.
  • Не купувајте повлечена козметика. Ако продавачот ве советува да купите постара, „подобра“ верзија на козметика, проверете го датумот на производство.

По купувањето, дома

  • Чувајте ја вашата козметика на ладно и суво место. Топлината и влагата ја оштетуваат козметиката.
  • Користете чисти раце, четки и шпатули. Бактериите пренесени во козметичкото пакување може да доведат до рана козметичка гниење.
  • Секогаш чувајте ги вашите контејнери за козметика добро затворени. Козметика која не е правилно затворена или отворена се суши и оксидира.

Козметика со истечен рок

  • Не го надминувајте периодот по отворањето. Старата козметика може да содржи штетни микроби. Микробите можат да предизвикаат иритација, црвенило, осип и инфекции.
  • Истечен, но неискористен. Некои производители информираат дека нивната козметика нема да боли по истекот на рокот. Сепак, ви препорачуваме да бидете внимателни. Користете здрав разум, ако вашата козметика мириса лошо или изгледа сомнително, подобро е да не ја користите.
  • Парфеми со алкохол. Производителите обично препорачуваат 30 месеци употреба по отворањето. На собна температура, можете да ги чувате 5 години по датумот на производство, но можете да ги чувате подолго кога ги чувате на ладно место.